Palačinke od slanutka

Palačinke od brašna slanutka

Slanutak samljeti u mlinu u fino brašno. Ako koristite mlin Fidibus 21 najprije samljeti na grubo, kao šrot, potom podesiti kamen na fino mljevenje i grubo brašno još jednom samljeti. Brašno se može prosijati ali nije potrebno.

Od brašna slanutka napraviti smjesu kao za palačinke. Mlijeko, min.voda, jaje, malo maslinova ulja. Smjesu ostaviti malo sa strane i po potrebi dodati tekućine.
I dalje već kako ide, prikladna tava i peci palačinke. Predobre palačinke.

Nadjevi i preljevi po želji, kako tko voli, čokolada, pekmez, šumsko voće. Predložit ćemo ti uskoro nadjev.

Beskvasni kruh

KRUH – jednostavni recept

Često kada se radi sa starterom tijesto se diže preko noći.
500 g brašna pira ili pšenice – integralno fino mljeveno brašno iz kojega možete izdvojiti mekinje.
220-320 ml vode – mekinje će malo više uzeti vode.
sol – prstohvat ili dva, po želji
150 g startera – starter ili kvas možete sami pripremiti (staklena ili drvena posuda, kvalitetna voda-izvorska ili alkalizirana, ekološko brašno – u pravilu raženo brašno ali starter se može napraviti i iz više vrsta brašna).
ILI suhi bio kvasac umjesto startera – 1 vrećica
Brašno i sol pomiješati zajedno. Možeš sol rastopiti u vodi.
Napraviti udubinu u brašnu, dodati kvasac/starter i malo vode, sa dijelom brašna promiješati.
Prekriti kuhinjskom krpom da odstoji više od 20-ak minuta.
 

Promiješati sve sastojke, dodati vode po potrebi, zamijesiti tijesto.
Tijesto je potrebno dobro izraditi i ostaviti prekriveno da se diže 2 sata.

Pećnica se zagrije na 200-250 stupnjeva. Posudu u koju ćeš staviti kruh možeš zagrijati u pećnici.
Neka se tijesto u posudi za pečenje kraće vrijeme još jednom digne.
Kruh cca 30min peći poklopljen, a pred kraj cca 15 min peći bez poklopca.

Kada je kruh pečen ostaviti ga da se ohladi.

Dobar tek ti želim

Kruh

“Mnogi ljudi vjeruju da se u finom, bijelom brašnu dobivenom modernim postupkom mljevenja nalaze mnogi hranjivi sastojci. Ne vjerujem u to. U njemu vidim samo prah od brašna i ne pridajem mu nikakvo značenje”
Tako je govorio narodni liječnik i župnik Sebastian Kneipp

Brašno je blijedo žute boje, kada se samelje bez ikakvih dodataka, aditiva, kemije…

Brašno, voda, kvasac,sol, to su osnovni sastojci za kruh. Takav kruh je pun mirisa i okusa samo dok gledate kako napreduje pečenje, a tek kada se izvadi iz pećnice – miris podsjeća na dom, dobro, toplo i sigurno. 

Ipak, za najbolji domaći kruh potrebno je odabrati i najbolje žito. Srećom, kod nas ima mnogo proizvođača eko žitarica i žito se može nabaviti brzo i kroz cijelu godinu. Čak i kod gospodarstava koje nemaju deklariranu eko proizvodnju žitarice su u većini slučajeva proizvedene na ekološki način.

Malim mlinom na prirodni kamen žitaricu, sjemenke i sl. se brzo i po potrebi pretvara u željeno brašno.,a ostatak žitarica na prikladnom mjestu čeka novo mljevenje. Sa brašnom to baš i nije moguće jer brašno nakon mljevenja znatno gubi na nutritivnim svojstvima i ne preporučujem ga čuvati. Zato ćemo samljeti onoliko koliko nam je potrebno i takvo brašno odmah upotrijebiti.

Sa mlinovima i tvojim brašnom, brašnom koje si sam proizveo tvoj kruh bit če jedinstven, sa ukusom koji se ne dodaje već nastaje iz najboljih i prirodnih sastojaka.

KRUH – jednostavni recept

Često kada se radi sa starterom tijesto se diže preko noći.
500 g brašna pira ili pšenice – integralno fino mljeveno brašno iz kojega možete izdvojiti mekinje.
220-320 ml vode – mekinje će malo više uzeti vode.
sol – prstohvat ili dva, po želji
150 g startera – starter ili kvas možete sami pripremiti (staklena ili drvena posuda, kvalitetna voda-izvorska ili alkalizirana, ekološko brašno – u pravilu raženo brašno ali starter se može napraviti i iz više vrsta brašna).
ILI suhi bio kvasac umjesto startera – 1 vrećica
Brašno i sol pomiješati zajedno. Možeš sol rastopiti u vodi.
Napraviti udubinu u brašnu, dodati kvasac/starter i malo vode, sa dijelom brašna promiješati.
Prekriti kuhinjskom krpom da odstoji više od 20-ak minuta.
 

Promiješati sve sastojke, dodati vode po potrebi, zamijesiti tijesto.
Tijesto je potrebno dobro izraditi i ostaviti prekriveno da se diže 2 sata.

Pećnica se zagrije na 200-250 stupnjeva. Posudu u koju ćeš staviti kruh možeš zagrijati u pećnici.
Neka se tijesto u posudi za pečenje kraće vrijeme još jednom digne.
Kruh cca 30min peći poklopljen, a pred kraj cca 15 min peći bez poklopca.

Kada je kruh pečen ostaviti ga da se ohladi.

Dobar tek ti želim

 

Zašto svježe samljeveno brašno

Koliko dugo stoji brašno na policama vaše trgovine? Kada je brašno proizvedeno? Koliko vremena je proteklo dok se brašno pojavilo na policama trgovine pa u vašem domu? Kakva je svježina brašna? Ima li brašno, koje uobičajeno kupujemo, dodatnih sastojaka? Kakva je hranjiva vrijednost? Koliko je bijelo brašno kvalitetno? 

Tako mnogo pitanja za namirnicu koju svakodnevno koristimo i pripremamo na različite načine. 

Samo svježe mljeveno zrno sadrži bitne za naše zdravlje hranjive sastojke, vitamine, minerale, elemente u tragovima, proteine, masne kiseline…Čak i nakon kratkog vremena nakon mljevenja, brašno izgubi dio hranjivih vrijednosti.

Ne čudi da je potražnja za svježe samljevenim brašnom velika. Moguće je nabaviti svježe mljeveno brašno.

Još bolje, MOŽETE KUPITI MALI MLIN. Umjesto brašna koristite žito i sjemenke te po želji sameljete brašno u željenu finoću i u količini koja vam je potrebna.