Domaći kruh

DOMAĆI KRUH – ISPECITE GA DOMA

Kruh kakav danas poznajemo prvi puta su ga ispekli Egipćani prije nekih 6000 godina. Oni su pustili tijesto da odstoji i vjerojatno su bili začuđeni da je odstajalo tijesto naraslo, napuhnulo se.
Osnovni sastojci za kruh: Brašno, Kvasac, Sol, Voda, Masnoće. 
Kako umijesiti kruh? Pravilan omjer ovih temeljnih sastojaka povezuje sve narode svijeta. Pojedina područja se ističu karakterističnim kulinarskim običajima, pa tako i priprema tijesta za kruh i pečenje kruha razlikuju se kao i narodni običaji, ali nekako osnovni sastav je uvijek i svuda jednak.
 

Brašno je blijedožute boje, ima ugodan miris žita ili sjemenke iz koje je nastalo. Punovrijedno ili integralno brašno se brzo kvari jer u njemu nema konzervansa ni raznih drugih dodataka pa je brašno potrebno samljeti neposredno prije pripreme ili upotrijebiti ga što prije kako procesom oksidacije ne bi izgubilo značajan udio hranjivih vrijednosti.

Domaći kruh sa kvascem. Kvasac može biti svježi ili suh.
Domaći kvasac je zapravo tijesto koje se ukiselilo. KVAS ili starter se može pripremiti od više vrsta integralnog brašna pomiješanog sa vodom. Najbolji je starter sa raženim brašnom koji kruhu daje intenzivan okus.
 
Prašak za pecivo bez aluminija se umiješa u brašno i tijesto se može odmah staviti u pećnicu.
 
Osim sa vodom kruh se može zamijesiti i sa mlijekom, jogurtom, čajem , kompotom. Za 1kg brašna bit će potrebno oko 0,5l tekućine.
 
Predajte se mašti i u tijesto dodajte i druge sastojke kao med, maslac, sir, maslinovo ulje, sjemenke lana, sezama i dr.
Mlinom na prirodni kamen u vašem domaćinstvu samljet ćemo uvijek najkvalitetnije brašno za izradu kruha. Integralno brašno iz glutenskih i bezglutenskih žitarica i sjemenki.
Bezglutenska brašna su: rižino, heljdino, sojino, kukuruzno, slanutkovo, proseno, kvinojino, amarantovo, bademovo brašno…
 
Kod izrade bezglutenskog kruha za kvalitetno tijesto poželjno je umiješati brašna koje sadrže gluten ili sličnu bjelančevinu, a za 100% bezglutenski kruh potrebno je koristiti oko 30% škroba kao kukuruzni škrob ili aru prah i sl.
 
Za najbolji domaći kruh kućnim mlinom samljet ćemo brašno. Srećom, kod nas ima mnogo proizvođača eko žitarica i žito se može nabaviti brzo i kroz cijelu godinu. Često ćemo u prodavaonicama zdrave hrane povoljno nabaviti žitarice i sjemenke iz Hrvatskog uzgoja. Čak i kod gospodarstava koje nemaju deklariranu eko proizvodnju žitarice su u većini slučajeva proizvedene na ekološki način.
 

Mješavine brašna za kruh su vaš izbor a naš prijedlog su za 1kg brašna:
Punovrijedno pšenično brašno, raženo brašno, pšenična krupica,
Raženo brašno(600g), pšenično brašno, musli lanenih sjemenki(150g),
Pirovo brašno(600g), brašno slanutka, rižino brašno.
Proseno, kukuruzno, ječmeno, raženo, pčenično – Prosenica.
Slanutkovo i heljdino brašno sa kukuruznim brašnom ili krupicom.

Užitak uz mljevenje i pripremu hrane iz svježeg brašna – neprocjenjivo!
MLINOVI ZA MLJEVENJE ŽITA U VAŠEM DOMAĆINSTVU.