Kruh – Originalan KLUKAS recept

Kruh – Originalan KLUKAS recept

Sastojci:
250g PIR
250g PŠENICA
1 žlica ili po želji LANENIH SJEMENKI ili SUNCOKRETA
10g MORSKE SOLI
20g KVASAC
460g VODE
2 žlice DOMAĆEG JOGURTA

Pšenicu i pir samljeti na fino. Može i samo pir ili pšenica.

Sol, kvasac, i jogurt umiješati sa vodom. Sjemenke lana također dodati u pripremljenu tekućinu.
Lan, sezam se mogu samljeti zajedno sa brašnom. Ako se melju zasebno kamen za mljevenje će se zamastiti.

Brašno sa drvenom žlicom umiješati u tekuće sastojke te oko 1 minute miješati dok se ne izradi tijesto.

Kalup za pečenje, oko 25cm dužine, premazati sa maslacom ili uljem. Tijesto izliti u kalup, sa nožem po dužini oko 2 cm duboko zarezati.Pripremljeno tijesto u kalupu staviti u hladnu pećnicu.
Prikladnu zdjelicu sa vrelom vodom staviti na dno pećnice. Uključiti pećnicu.

Vrijeme pečenja:
20 minuta na 220 C
30 minuta 190 C
10 minuta ostaviti u pećnici
Postaviti na drugi podložak od dna pećnice.