Kukuruzni kruh

Kukuruzni kruh

1 kg brašna kukuruza
0,5kg brašna pira ili pšenice
1-2 čajne žlice šećera, može i med
2dl mlijeka, može kombinacija i sa jogurtom
2 kvasca ili germe
sol

Kako?

Samljeveneo i prosijano kukuruzno brašno polijemo vrućom vodom i pričekamo da se ohladi. Razradimo kvasac sa malo vode i dodamo malo pirovog brašna, mlijeka, šećera i pričekamo da se kvasac digne.

Kada se smjesa podigne zamijesimo kruh sa preostalim brašnom i stavimo ga peći

10-ak minuta na 220 stupnjeva
30 minuta peći na 160 C stupnjeva
zagasiti pećnicu i 10 minuta se može ostaviti kruh u pećnici

Izvaditi kruh i pustiti da se ohladi.

Paziti na dodavanje vode u brašno jer voda se dodaje u kukuruzno brašno(slično je i sa raženim brašnom) onoliko koliko brašno primi. Tijesto ne smije biti prerijetko ni pregusto.

Tijesto se može oblikovati po želji ili staviti u kalup. Mašta.