Palačinke od pira

Palačinke od brašna pira s grožđem – integralno neprosijano brašno zahtjeva i do 20% više tekućine

300g svježe samljevenog brašna pira, PIR žitarica
800-850ml mlijeka ili kombinacija sa vodom
4 jaja – odvojiti žumanjce i bijelanjak
sol
mineralna voda
med
maslac ili maslinovo ulje – po želji
500-600 g crnog i bijelog grožđa po mogućnosti bez košćica
1/2 paketića pudinga – može i bez pudinga
 

Kako pripremiti

Tekuće sastojke pomiješati i zajedno sa brašnom i žumanjcima mutiti u glatko tijesto.
Od bijelanjaka napraviti snijeg, dodati u tijesto.
Maslac rastopiti na tavi ili ugrijati maslinovo ulje.
Na ugrijanu tavu dodati tijesto, a na tijesto staviti grožđe.
Debljina tijesta/palačinke nešto manje ili slično kao veličina bobica grožđa.
Kada donja strana palačinke zarumeni pažljivo okrenuti palačinku i peći s druge strane.
Od mlijeka šećera ili meda te pudinga napravimo preljev ili preljev po želji.
U SLAST!

Jeste li znali?

Tip brašna kod punovrijednog brašna nije naznačena na ambalaži proizvoda – to je brašno sa svim nutritivnim svojstvima zrna.

 
 

T kao TIP brašna

Malim kućnim mlinovima

proizvest ćemo brašno Tip 2000, najboljih nutritivnih vrijednosti, a kolači biskviti, torte, palačinke, kruhovi, pekarski proizvodi su iznimne kvalitete i najzdraviji za naš organizam. Bez dodatnog glutena ili jednostavno bez glutena jer sa lakoćom ćemo samljeti kukuruz, rižu, heljdu, proso, slanutak….

Tipsko i namjensko brašno je proizvod mljevenja sa određenim sastavom mineralnih tvari i određenim ph faktorom. Takva brašna su u procesu proizvodnje tehnološki dorađena kako bi se lakše pripremila dizana, vučena ili tanka tijesta ili pak tijesta za kolače.

Kruh se lakoćom može izraditi iz integralnog brašna, brašna dobivenim mljevenjem cjelovitog zrna.

Tipizacija brašna određuje se na osnovu sadržaja mineralnih tvari tako da se udjel pepela pomnoži sa 1000. Pšenična brašna su  prema sadržaju pepela određena u tipove: T-400 (bijelo brašno), T-500 (bijelo), T-850 (polubijelo), T-1100 (crno). 

Bijela brašna sadrže do 0,55% pepela i potječu iz središnjeg dijela zrna i može se reći da takva brašna skoro i nemaju aleuronskog sloja. Bijela brašna su obično  mekša, bijele boje sa niskim sadržajem bjelančevina i glutena. U takva brašna često se dodaje gluten koji ima odlična pecivna svojstva. Kruh i peciva iz bijelih brašna su mekani, ali bez potrebnih nutrijenata za naš organiza.  Bijela brašna su slabih nutritivnih svojstava, bez minerala i vitamina, ali zbog odličnih tehnoloških svojstva najčešće se koriste u proizvodnji pekarskih proizvoda i kolača. 

Razlog da se zabrinemo za preosjetljivost na gluten, pretilost i početak mnogih bolesti. Jer kruh i peciva često sadrže prekomjernu količinu glutena. 

Polubijela brašna sadrže 0,75- 0,9% pepela. Potječu iz središnjih dijelova endosperma, i sadrže veći dio ovojnice zrna i aleuronskog sloja, stoga su tamnije boje. Proizvode se uglavnom dva tipa: tip 800 (T–800) i tip 850 (T–850). Koriste se za proizvodnju pekarskih proizvoda i glutena, često i u slastičarskoj djelatnosti. Polubijelo brašno je bolje nutritivne vrijednosti, sadrži više minerala, vitamina i enzima nego bijela brašna. Kruh iz polubijelog brašna je manje mekan, boljeg okusa.

Crno brašno sadrži visok udio pepela, 0,95-1,15%. Tamne je boje uslijed prisutnosti velikog udjela vanjskih dijelova zrna. Najčešće se proizvodi tip 1100 (T-1100).  Kruh i peciva iz brašna koje smo samljeli na kameni mlin su puna okusa i mirisa, a zbog bogatih nutritivnih vrijednosti ne možemo ih mnogo konzumirati. Jednostavno od takvog kruha nemamo težinu nakon konzuminjara i dugo vremena imamo osjećaj sitosti. Iako ćemo integralni kruh proizvesti iz tzv.crnog brašna pšenice ili pira, sadržaj glutena u takvom brašnu je prirodan, onakav kakav je u zrnu. Najsigurniji u kvalitetu brašna smo kada sami meljemo žitarice na kućni kameni mlin.

 

 

Pir – žitarica za male i velike

Pir, dinkel, krupnik – najstarija poznata vrsta žitarica.
Ima blagotvorni utjecaj na zdravlje i bogata je hranjivim vrijednostima

Podrijetlo vuče iz Azije, odakle se proširio po cijelom svijetu.

Sadržava 10 do 12 posto više proteina od pšenice, bogat je nezasićenim mastima, vitaminima A, C i skupine B, mineralima, vlaknima i dr.
Pir je sve više zastupljen našoj prehrani, koristi se u prehrani beba, sportaša, a preporuča se osobama koje ne podnose dobro gluten, pojačava imunitet, smanjuje rizik od raka i bolesti srca, pomaže kod dijabetesa, anemije, probavnih smetnji, neurodermitisa, reumatskih oboljenja, povišenog kolesterola i sl.

MLIN – kamen za mljevenje je dugovječan i samooštreći, a razmak između kamena se podešava i time proizvodimo brašno po želji i potrebi.

Sa pirom možete baš sve. Najčešće se koristi kao brašno. Mljevenje možete podešavati tako da je vrlo lako proizvesti glatko ili oštro brašno, izdvojiti mekinje i napraviti krupicu – griz od pira. Možemo ga pripremiti poput ukusne kaše, kao dodatak povrću, a od pirovog brašna mogu se raditi slasne palačinke, kruh, peciva, kolači…

pir-u-drvenoj-zdjelici
Pir ili dinkel je prava riznica zdravlja
Nutricionisti cijene pir zbog malo masnoća, sadržava slabiji oblik glutena.
Budući da je lako probavljiv, pogodan je za dječju prehranu pa se često koristi među prvim žitaricama u dohrani beba.
Pojačava osjećaj sitosti

Stručnjaci ga svrstavaju u grupu žitarica poput kukuruza, prosa ili riže jer donosi vrlo malen rizik od pojave alergije. Pir sadržava i esencijalne aminokiseline, kojih obično nema u hrani što nije životinjskog porijekla.

Pir je otporan i ne zahtijeva umjetna gnojiva ili insekticide, zrno se nalazi u tvrdoj ljuski koja štiti zrno od zagađenja, a ljuska se često koristi kao ispuna za jastuke i pokrivače. U Hrvatskoj se pir često uzgaja kao ekološka žitarica.

Antioksidativno djeluhe, pomaže kod kožnih problema i preporučuje se onima koji imaju probavne smetnje, poput neredovite stolice.
Osobe koje žele smršavjeti bez razmišljanja uživaju u jelima od pira jer vlakna ove žitarice sadrže djelotvorne tvari te pojačavaju osjećaj sitosti.

Pir se priprema kao i sve ostale žitarice. Priprema se u zrnu tako da se kuha u vodi u kojoj se prethodno namakao. Vlažno zrno se može protisnuti kroz mlin za pahuljice ANNI ili FLOCINO i tako dobiti ukusne pirove pahuljice. Njima dodajte med, lješnjake, bademe…
Pirovo brašno – pekarski i slastičarski proizvodi od punovrijednog ekološkog pira.
U slast!

Izvor:https://www.tportal.hr/lifestyle/clanak/evo-zasto-ovu-zitaricu-morate-uvrstiti-u-svoj-jelovnik-20170308

Palačinke od slanutka

Palačinke od brašna slanutka

Slanutak samljeti u mlinu u fino brašno. Ako koristite mlin Fidibus 21 najprije samljeti na grubo, kao šrot, potom podesiti kamen na fino mljevenje i grubo brašno još jednom samljeti. Brašno se može prosijati ali nije potrebno.

Od brašna slanutka napraviti smjesu kao za palačinke. Mlijeko, min.voda, jaje, malo maslinova ulja. Smjesu ostaviti malo sa strane i po potrebi dodati tekućine.
I dalje već kako ide, prikladna tava i peci palačinke. Predobre palačinke.

Nadjevi i preljevi po želji, kako tko voli, čokolada, pekmez, šumsko voće. Predložit ćemo ti uskoro nadjev.

Beskvasni kruh

KRUH – jednostavni recept

Često kada se radi sa starterom tijesto se diže preko noći.
500 g brašna pira ili pšenice – integralno fino mljeveno brašno iz kojega možete izdvojiti mekinje.
220-320 ml vode – mekinje će malo više uzeti vode.
sol – prstohvat ili dva, po želji
150 g startera – starter ili kvas možete sami pripremiti (staklena ili drvena posuda, kvalitetna voda-izvorska ili alkalizirana, ekološko brašno – u pravilu raženo brašno ali starter se može napraviti i iz više vrsta brašna).
ILI suhi bio kvasac umjesto startera – 1 vrećica
Brašno i sol pomiješati zajedno. Možeš sol rastopiti u vodi.
Napraviti udubinu u brašnu, dodati kvasac/starter i malo vode, sa dijelom brašna promiješati.
Prekriti kuhinjskom krpom da odstoji više od 20-ak minuta.
 

Promiješati sve sastojke, dodati vode po potrebi, zamijesiti tijesto.
Tijesto je potrebno dobro izraditi i ostaviti prekriveno da se diže 2 sata.

Pećnica se zagrije na 200-250 stupnjeva. Posudu u koju ćeš staviti kruh možeš zagrijati u pećnici.
Neka se tijesto u posudi za pečenje kraće vrijeme još jednom digne.
Kruh cca 30min peći poklopljen, a pred kraj cca 15 min peći bez poklopca.

Kada je kruh pečen ostaviti ga da se ohladi.

Dobar tek ti želim

Kruh

“Mnogi ljudi vjeruju da se u finom, bijelom brašnu dobivenom modernim postupkom mljevenja nalaze mnogi hranjivi sastojci. Ne vjerujem u to. U njemu vidim samo prah od brašna i ne pridajem mu nikakvo značenje”
Tako je govorio narodni liječnik i župnik Sebastian Kneipp

Brašno je blijedo žute boje, kada se samelje bez ikakvih dodataka, aditiva, kemije…

Brašno, voda, kvasac,sol, to su osnovni sastojci za kruh. Takav kruh je pun mirisa i okusa samo dok gledate kako napreduje pečenje, a tek kada se izvadi iz pećnice – miris podsjeća na dom, dobro, toplo i sigurno. 

Ipak, za najbolji domaći kruh potrebno je odabrati i najbolje žito. Srećom, kod nas ima mnogo proizvođača eko žitarica i žito se može nabaviti brzo i kroz cijelu godinu. Čak i kod gospodarstava koje nemaju deklariranu eko proizvodnju žitarice su u većini slučajeva proizvedene na ekološki način.

Malim mlinom na prirodni kamen žitaricu, sjemenke i sl. se brzo i po potrebi pretvara u željeno brašno.,a ostatak žitarica na prikladnom mjestu čeka novo mljevenje. Sa brašnom to baš i nije moguće jer brašno nakon mljevenja znatno gubi na nutritivnim svojstvima i ne preporučujem ga čuvati. Zato ćemo samljeti onoliko koliko nam je potrebno i takvo brašno odmah upotrijebiti.

Sa mlinovima i tvojim brašnom, brašnom koje si sam proizveo tvoj kruh bit če jedinstven, sa ukusom koji se ne dodaje već nastaje iz najboljih i prirodnih sastojaka.

KRUH – jednostavni recept

Često kada se radi sa starterom tijesto se diže preko noći.
500 g brašna pira ili pšenice – integralno fino mljeveno brašno iz kojega možete izdvojiti mekinje.
220-320 ml vode – mekinje će malo više uzeti vode.
sol – prstohvat ili dva, po želji
150 g startera – starter ili kvas možete sami pripremiti (staklena ili drvena posuda, kvalitetna voda-izvorska ili alkalizirana, ekološko brašno – u pravilu raženo brašno ali starter se može napraviti i iz više vrsta brašna).
ILI suhi bio kvasac umjesto startera – 1 vrećica
Brašno i sol pomiješati zajedno. Možeš sol rastopiti u vodi.
Napraviti udubinu u brašnu, dodati kvasac/starter i malo vode, sa dijelom brašna promiješati.
Prekriti kuhinjskom krpom da odstoji više od 20-ak minuta.
 

Promiješati sve sastojke, dodati vode po potrebi, zamijesiti tijesto.
Tijesto je potrebno dobro izraditi i ostaviti prekriveno da se diže 2 sata.

Pećnica se zagrije na 200-250 stupnjeva. Posudu u koju ćeš staviti kruh možeš zagrijati u pećnici.
Neka se tijesto u posudi za pečenje kraće vrijeme još jednom digne.
Kruh cca 30min peći poklopljen, a pred kraj cca 15 min peći bez poklopca.

Kada je kruh pečen ostaviti ga da se ohladi.

Dobar tek ti želim

 

Zašto svježe samljeveno brašno

Koliko dugo stoji brašno na policama vaše trgovine? Kada je brašno proizvedeno? Koliko vremena je proteklo dok se brašno pojavilo na policama trgovine pa u vašem domu? Kakva je svježina brašna? Ima li brašno, koje uobičajeno kupujemo, dodatnih sastojaka? Kakva je hranjiva vrijednost? Koliko je bijelo brašno kvalitetno? 

Tako mnogo pitanja za namirnicu koju svakodnevno koristimo i pripremamo na različite načine. 

Samo svježe mljeveno zrno sadrži bitne za naše zdravlje hranjive sastojke, vitamine, minerale, elemente u tragovima, proteine, masne kiseline…Čak i nakon kratkog vremena nakon mljevenja, brašno izgubi dio hranjivih vrijednosti.

Ne čudi da je potražnja za svježe samljevenim brašnom velika. Moguće je nabaviti svježe mljeveno brašno.

Još bolje, MOŽETE KUPITI MALI MLIN. Umjesto brašna koristite žito i sjemenke te po želji sameljete brašno u željenu finoću i u količini koja vam je potrebna.