Pir – žitarica za male i velike

Pir, dinkel, krupnik – najstarija poznata vrsta žitarica.
Ima blagotvorni utjecaj na zdravlje i bogata je hranjivim vrijednostima

Podrijetlo vuče iz Azije, odakle se proširio po cijelom svijetu.

Sadržava 10 do 12 posto više proteina od pšenice, bogat je nezasićenim mastima, vitaminima A, C i skupine B, mineralima, vlaknima i dr.
Pir je sve više zastupljen našoj prehrani, koristi se u prehrani beba, sportaša, a preporuča se osobama koje ne podnose dobro gluten, pojačava imunitet, smanjuje rizik od raka i bolesti srca, pomaže kod dijabetesa, anemije, probavnih smetnji, neurodermitisa, reumatskih oboljenja, povišenog kolesterola i sl.

MLIN – kamen za mljevenje je dugovječan i samooštreći, a razmak između kamena se podešava i time proizvodimo brašno po želji i potrebi.

Sa pirom možete baš sve. Najčešće se koristi kao brašno. Mljevenje možete podešavati tako da je vrlo lako proizvesti glatko ili oštro brašno, izdvojiti mekinje i napraviti krupicu – griz od pira. Možemo ga pripremiti poput ukusne kaše, kao dodatak povrću, a od pirovog brašna mogu se raditi slasne palačinke, kruh, peciva, kolači…

pir-u-drvenoj-zdjelici
Pir ili dinkel je prava riznica zdravlja
Nutricionisti cijene pir zbog malo masnoća, sadržava slabiji oblik glutena.
Budući da je lako probavljiv, pogodan je za dječju prehranu pa se često koristi među prvim žitaricama u dohrani beba.
Pojačava osjećaj sitosti

Stručnjaci ga svrstavaju u grupu žitarica poput kukuruza, prosa ili riže jer donosi vrlo malen rizik od pojave alergije. Pir sadržava i esencijalne aminokiseline, kojih obično nema u hrani što nije životinjskog porijekla.

Pir je otporan i ne zahtijeva umjetna gnojiva ili insekticide, zrno se nalazi u tvrdoj ljuski koja štiti zrno od zagađenja, a ljuska se često koristi kao ispuna za jastuke i pokrivače. U Hrvatskoj se pir često uzgaja kao ekološka žitarica.

Antioksidativno djeluhe, pomaže kod kožnih problema i preporučuje se onima koji imaju probavne smetnje, poput neredovite stolice.
Osobe koje žele smršavjeti bez razmišljanja uživaju u jelima od pira jer vlakna ove žitarice sadrže djelotvorne tvari te pojačavaju osjećaj sitosti.

Pir se priprema kao i sve ostale žitarice. Priprema se u zrnu tako da se kuha u vodi u kojoj se prethodno namakao. Vlažno zrno se može protisnuti kroz mlin za pahuljice ANNI ili FLOCINO i tako dobiti ukusne pirove pahuljice. Njima dodajte med, lješnjake, bademe…
Pirovo brašno – pekarski i slastičarski proizvodi od punovrijednog ekološkog pira.
U slast!

Izvor:https://www.tportal.hr/lifestyle/clanak/evo-zasto-ovu-zitaricu-morate-uvrstiti-u-svoj-jelovnik-20170308