Dodatne informacije
Pir opis | Pir se ubraja među najstarije poljoprivredne kulture. Pir je najstarija žitarica-pšenica a potječe iz Azijie i južne Europe, odakle se proširila na druge kontinente. Prema arheološkim nalazima, pir se uzgajao u Iraku 6500 god. pr. Kr., u Egiptu i Kini 5000 do 6000 god. pr. Kr., a u sr. Europi i na Balkanu 4000 do 5000 god. pr. Kr. Pir je prirodna žitarica nastala bez genetskih promjena. Sadrži više proteina od pšenice, nezasićene masti, vitamine A, C i skupine B, minerale (kalcij, selen, kobalt, željezo, fosfor, magnezij, kalij, bakar) te vlakna. Pomaže u borbi protiv anemije, djeluje laksativno i okrepljujuće. Ima izraženo antioksidativno djelovanje. Proizvedite svoje mekinje, griz i brašno od pira. Dinkel je lako probavljiv, zato je pogodan za prehranu bolesnih, starijih osoba te djece. |
---|