Beskvasni kruh

KRUH – jednostavni recept

Često kada se radi sa starterom tijesto se diže preko noći.
500 g brašna pira ili pšenice – integralno fino mljeveno brašno iz kojega možete izdvojiti mekinje.
220-320 ml vode – mekinje će malo više uzeti vode.
sol – prstohvat ili dva, po želji
150 g startera – starter ili kvas možete sami pripremiti (staklena ili drvena posuda, kvalitetna voda-izvorska ili alkalizirana, ekološko brašno – u pravilu raženo brašno ali starter se može napraviti i iz više vrsta brašna).
ILI suhi bio kvasac umjesto startera – 1 vrećica
Brašno i sol pomiješati zajedno. Možeš sol rastopiti u vodi.
Napraviti udubinu u brašnu, dodati kvasac/starter i malo vode, sa dijelom brašna promiješati.
Prekriti kuhinjskom krpom da odstoji više od 20-ak minuta.
 

Promiješati sve sastojke, dodati vode po potrebi, zamijesiti tijesto.
Tijesto je potrebno dobro izraditi i ostaviti prekriveno da se diže 2 sata.

Pećnica se zagrije na 200-250 stupnjeva. Posudu u koju ćeš staviti kruh možeš zagrijati u pećnici.
Neka se tijesto u posudi za pečenje kraće vrijeme još jednom digne.
Kruh cca 30min peći poklopljen, a pred kraj cca 15 min peći bez poklopca.

Kada je kruh pečen ostaviti ga da se ohladi.

Dobar tek ti želim