Žitne pahuljice

Samo svježe prešane žitarice, sjemenke, začini su za našu prehranu primjereni sa svim nutritivnim svojstvima

Uz mlin za izradu žitnih pahuljica i domaće eko žitarice i sjemenke naša prehrana postaje uravnotežena, zdrava, bogata vitaminima i mineralima. Mlin je vrhunski uređaj kojim zrno žitarice ili sjemenke pripremamo za prehranu na najbolji mogući način a da se nutritivna svojstva u najmanjoj mjeri uništavaju.

Nakon što se ljuska zrna razbije ili bolje reći otvori počinje proces oksidacije. Zato zrno koristimo onda kada nam zatreba, bilo u obliku brašna ili žitne pahuljice. Minerali, vitamini, enzimi, svi nutritivni sastojci se polako gube i time se smanjuje prehrambena vrijednost. Nažalost taj proces nije vidljiv kao kod narezane jabuke ili oguljene banane.

Žitne pahuljice proizvedene na veliko se termički više puta obrađuju, konzerviraju,  stoga ih je najbolje konzumirati neposredno nakon prešanja.

Za to će nam poslužiti FlocMan ili mali ručni pahuljičar Flocino kako bi izradili naše žitne pahuljice neposredno prije konzumacije ili daljnje pripreme jela.

Svježe žitne pahuljice sa grubljim ljuskama intezivno masiraju crijeva te uveliko reguliraju probavu. Kod prešanja se ljuska otvori i nije samljevena kao kod brašna.

Musli ili žitne pahuljice mogu se svestrano primijeniti i sve zapravo ovisi o trenutnom nadahnuću kod pripremanja jela.

 

Sve se može protisnuti kroz valjke osim kukuruza.

Začini, sjemenke, uljne sjemenke kao što su mak, sezam, lan jednostavno se propuste kroz valjke izrađene od plemenitog metala. Zob nije potrebno prije stiskanja navlažiti dok sve suhe žitarice i sjemenke je potrebno nekoliko sati prije protiskivanja malo navlažiti i tako vlažne istisnuti i pretvoriti u žitne pahuljice.

Žitarice se često mogu koristiti umjesto brašna tako da umak učinimo gušćim, pomiješamo sa umakom za pečenje, koristimo u juhama, palačinkama ili jednostavno napravimo punovrijedne žitne pahuljice pomiješane sa voćem, čokoladom, orasima, lješnjacima…

Sve vrste žitarica se mogu preraditi u žitne pahuljice. Isto tako, začini uljne sjemenke kao što su mak, lan i sezam se mogu lijepo prešati čak i u vlažnom stanju. Sve osim kukuruza.

Za pripremu čaja i kao dodatak jelima možemo koristiti prešani anis, komorač  kim, ružmarin. Priprema jela postaje vrlo zanimljiva i maštovita.

Jednostavno, zar ne? Naš mlin za pahuljice stvara žitne pahuljice, musli baš kao i industrijski proizvedene pahuljice, ali svježe i zdrave, sa mirisom pravih žitarica, sjemenki i začina

Sve tvrde žitarice kao pšenica, pir, ječam, riža mogu se protisnuti ali tada ćemo dobiti šrot ili krupno samljevenu žitaricu.

Prije protiskivanja takve žitarice je potrebno navlažiti te u vlažnom stanju protisnuti.

Obično se žitarice navlaže prskajući vodom i iz osobnog iskustva potrebno ih je neko vrijeme pustiti da se dovoljno namoče na kuhinjskom ubrusu, malo osuše, a  višak vode se pokupi ubrusom.

Dakle, namočiti u vodi i pustiti da se osuše barem 3 sata, nije  poželjno ih natapati u vodi nego žitarice postaviti na prikladnu površinu sa ubrusom gdje se voda ne zadržava.

Nakon namakanja ljuska zrna je mekana i elastična, tako da valjci mogu zahvatiti zrno i lijepo ga isprešati. Na takav način ćete dobiti lijepe, kohezivne pahuljice.

Za proizvodnju žitnih pahuljica na veliko najprikladnija je zob.

Također se i raž može jednostavno preraditi u pahuljice bez prethodnog namakanja.

Zob ne mora biti natopljena!  Zob se ne natapa jer može postati gorka.